Project Description

Presentator Philip Freriks

Philip Johan Freriks is geboren in Utrecht op 27 juli 1944. Philip Freriks is een Nederlands journalist. Van 4 maart 1996 tot en met 18 december was Philip Freriks presentator bij het NOS Journaal. Daarnaast presenteert hij het Groot Dictee der Nederlandse Taal en De slimste mens. Freriks werd geboren als zoon van ambtenaar bij de Nederlandse Spoorwegen en een gemeenteraadslid voor de PvdA.

Philip Freriks presenteerde samen met Leoni Jansen in het seizoen 1989-1990 de wekelijkse mediarubriek Lopend Vuur voor de NOS-televisie, het seizoen daarna alleen. Vanaf 1991 maakte Philip drie seizoenen, met Henk Pröpper, het boekenprogramma Passages (NPS) en het geschiedenisprogramma De tijd staat even stil (NCRV). Ook presenteerde hij enkele malen De avond van de korte film en De avond van het boek, de laatste naar aanleiding van de uitreiking van de Libris Literatuurprijs, samen met onder anderen Petra Possel.

Op het initiatief van Philip Freriks- en naar Frans voorbeeld, waar een nationaal dictee reeds traditie was – startte de NOS in december 1990 het jaarlijks af te nemen Nationaal Dictee Nederlandse Taal in de Eerste Kamer te Den Haag. Toen het dictee een jaar later ook in Vlaanderen werd uitgezonden en er dus ook Vlamingen mee mochten doen, werd de naam gewijzigd in Het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Vanaf 1 januari 1996 presenteerde hij het achtuurjournaal van de NOS. Hij zou per 1 januari 2006 worden opgevolgd door Charles Groenhuijsen, maar bleef aan toen Groenhuijsen onverwacht werd ontslagen nog voor hij zijn eerste journaal had gepresenteerd. Uiteindelijk presenteerde hij op 18 december 2009 zijn laatste journaal. In januari 2010 werd hij opgevolgd door Rob Trip als nieuwslezer.

Hij presenteerde meerdere malen De Nationale Bijbeltest samen met Mieke van der Weij. Hij is daarnaast de stem in het biografie-programma Profiel.

Philip Freriks presenteerde in november 2008 de uitzending waarin verslag werd gedaan van de historische verkiezing van Barack Obama tot president van de Verenigde Staten. Dit deed hij samen met Eva Jinek en Eelco Bosch van Rosenthal rechtstreeks vanuit Washington. In augustus 2009 presenteerde hij drie dagen achtereen een deel van het achtuurjournaal vanuit Kaboel in Afghanistan, waar op 20 augustus presidentsverkiezingen werden gehouden.

Sinds de zomer van 2012 presenteert Freriks de quiz De slimste mens bij de NCRV op Nederland 2, samen met het eenmansjurylid Maarten van Rossem.

Philip Freriks is te boeken bij TARGET Bookings.

Prijsklasse

Prijs op aanvraag

[/two_third]
Philip Freriks Vrijblijvende offerte aanvragen
<< Terug naar overzicht Presentatoren