Project Description

Monique van de Ven

Monica Maria Theresia (Monique) van de Ven is geboren op 28 juli 1952 in Zeeland, Noord-Brabant. Monique van der Ven is een Nederlandse actrice.

Monique van de Ven werd geboren in het Noord-Brabantse Zeeland en groeide op in Rijswijk. Haar vader overleed toen ze vijf jaar oud was. Na succesvolle pogingen om haar moeder op te vrolijken, besloot Van de Ven om actrice te worden. Ze volgde één jaar de Toneelschool in Maastricht en werd daar in 1971 vanaf geplukt voor haar filmdebuut in Turks fruit.

Monique van de Ven was 17 jaar lang getrouwd met cameraman Jan de Bont, met wie ze vanaf het midden van de jaren zeventig tot 1987 in Los Angeles, Amerika woonde. Hierna is Monique getrouwd met acteur/scenarioschrijver Edwin de Vries. Samen hebben zij twee kinderen gekregen. De oudste, Nino Paolo (1992), stierf bijna op tweejarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenvliesontsteking. De tweede zoon, Sammy, werd in 1993 geboren.

Van de Ven ontving twee keer een Gouden Kalf. In 1985 voor haar hele oeuvre en tien jaar later voor haar optreden in de film Romeo (1990). In een interview uit 2010 vertelde ze dat het script en de opnamen fysiek en mentaal zo veel van haar eisten, dat ze nadien, net zoals haar personage in de film, te kampen kreeg met postpartumdepressie. In 1999 werd ze uitgeroepen tot Nederlands actrice van de eeuw.

Met de verfilming van het boek Zomerhitte van Jan Wolkers maakt Monique in het voorjaar van 2008 haar grote regiedebuut. Niettemin had ze in 1996 al een korte film geregisseerd, Mama’s proefkonijn.

Op 30 januari 2012 begon televisiezender MAX met de 10-delige serie Dokter Deen, spelend op Vlieland waar het echtpaar De Vries-Van de Ven een huis bezit. Monique en haar man Edwin bedachten samen het idee een serie over deze huisarts te maken.

Behalve actrice en regisseuse is Van de Ven sinds 1996 ambassadeur voor UNICEF Nederland.

Monique van der Ven is te boeken bij TARGET Bookings.

Prijsklasse

Prijs op aanvraag

Monique van de Ven Vrijblijvende offerte aanvragen
<< Terug naar overzicht Sprekers