Project Description

Maarten van Rossem

Maarten van Rossem is geboren in Zeist op 24 oktober 1943. Maarten van Rossem is een Nederlands historicus. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten. Als Amerika-deskundige treedt hij regelmatig op in allerlei televisie-uitzendingen, onder meer tijdens de Golfoorlog van 1990-1991 en houdt regelmatig lezingen voor een algemeen publiek.

Maarten van Rossem is opgegroeid in Wageningen als oudste in een gezin met drie kinderen. Maarten zijn vader werkte als entomoloog bij de Plantenziektenkundige Dienst. Daarnaast was zijn vader kunstenaar en schilderde naaktportretten. Maarten van Rossem was als jong kind iemand die erg leergierig was, hij wilde alles leren en weten en nam alles erg serieus. Hierdoor werd Maarten verschrikkelijk gepest en zelfs geslagen. In 1959 scheidden zijn ouders, en zijn vader begon een nieuw gezin. Maarten van Rossem behaalde zijn gymnasium bèta diploma. Vervolgens ging hij verder aan de Universiteit Utrecht met als specialisatie geschiedenis. Hier was Maarten vanaf 1971 wetenschappelijk medewerker en promoveerde in 1983 op het proefschrift Het Radicale Temperament. De dubbele politieke bekering van een generatie Amerikaanse intellectuelen(1934-1953). Van 1997 tot 2008 was Maarten bijzonder hoogleraar Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht.

Door het Historisch Nieuwsblad werd hij gekozen tot Historicus van het jaar 2003 omdat hij “Nederlanders met veel humor historisch verantwoord door dit nare oorlogsjaar heeft geloodst”. Na zijn nuchtere commentaar op de aanslagen van 11 september 2001 werd hij aanvankelijk hevig bekritiseerd en vond men hem te relativerend. Met name in de Nova uitzending, direct na de aanslagen op het WTC, vielen zijn relativerende opmerkingen bij de presentatoren, Pieter Jan Hagens en Kees Driehuis, niet in goede aarde. Later leek het tij te keren en werd Van Rossems nuchtere kijk op de wereld meer gewaardeerd. Frits Abrahams schreef bijvoorbeeld in zijn column voor de NRC: Kort na “11 september” werd hij tot mijn ontsteltenis afgedankt, men vond hem te relativerend, hoewel relativering juist in de periode daarna zo nodig was.

Ook na zijn pensionering in 2008 bleef hij nog tot 2010 aan de Universiteit Utrecht verbonden voor de verzorging van twee modulen onderwijs, waaronder ‘Geschiedenis van de actualiteit’.

Maarten van Rossem is te boeken bij TARGET Bookings.

Prijsklasse

Prijs op aanvraag

Maarten van Rossem Vrijblijvende offerte aanvragen
<< Terug naar overzicht Sprekers