Project Description

Kluun

Voor hij zich op het schrijven toelegde, was Van de Klundert actief in de marketing. In 2001 verloor Kluun zijn eerste vrouw Judith op 36-jarige leeftijd aan kanker. Hij verkocht zijn marketingbureau en vertrok met zijn 3-jarige dochter naar Australië en verwerkte zijn ervaringen in zijn debuutroman Komt een vrouw bij de dokter (2003). In Nederland werd zijn debuutroman bijzonder slecht ontvangen, de meerderheid van de recensenten beoordeelde het als oppervlakkig en bij vlagen ronduit plat maar… In de buitenlandse media werd het boek een stuk beter ontvangen: Der Spiegel schreef over de Duitse vertaling: ‘Een radicale 21e eeuwse Love Story. Het verhaal wordt in de loop van het verhaal eerlijker en eerlijker. Onconventioneel en laconiek beschreven.’ Ondanks dat de recensies in Nederland niet goed waren, is het boek de best verkochte Nederlandse debuutroman aller tijden. Het boek heeft namelijk meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht. De roman werd in het Duits, Engels, Frans en meer dan 20 andere talen vertaald. De filmrechten werden binnen vier maanden verkocht aan Eyeworks. Het boek stond o.a. in Taiwan, Slovenië en Zweden op nr. 1 in de fictie bestsellerlijsten. In het buitenland werden meer dan ruim 200.000 exemplaren verkocht. In 2006 won Kluun met het boek de NS Publieksprijs. Op zaterdag 28 november 2009 ontving hij uit handen van regisseur Reinout Oerlemans het één miljoenste exemplaar van Komt een vrouw bij de dokter in de vorm van een ‘diamanten’ boek. Komt een vrouw bij de dokter staat ondertussen bijna vijf jaar vrijwel onafgebroken in de Bestseller60.

Kluun, oftewel Raymond Van de Klundert schreef daarna in 2004 zijn tweede boek Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!, hierin maakt Kluun het mogelijk om aanstaande vaders het nodige te laten lezen over de zwangerschap. Dat leverde hem de kwalificatie “mannelijke tegenhanger van Daphne Deckers” op. Er werden meer dan 150.000 boeken van verkocht.

Een vervolg op zijn debuutroman, met de titel De weduwnaar, is in 2006 uitgekomen. Binnen vier weken werden, ondanks wederom vernietigende recensies, 100.000 exemplaren verkocht. In totaal gingen er een half miljoen exemplaren van De weduwnaar over de toonbank.

Kluun haalde de afgelopen jaren met ludieke acties vaak de publiciteit. Zo richtte hij als reactie op een datingsite voor mooie mensen een quasi-datingsite voor lelijke mensen op, www.lillekemeense.com, en solliciteerde hij in een open brief als hoofdredacteur bij het feministische magazine Opzij nadat het blad door de Commissie Gelijke Behandeling op de vingers was getikt omdat mannen niet werden toegelaten tot de selectieprocedure. Verder heeft Kluun zijn website uit protest een poos op zwart gezet, omdat hij schadeclaims kreeg van fotografen waarvan hij foto’s op zijn blog had gebruikt zonder toestemming. Die actie leidde tot enige ophef onder fotografen, juristen en bloggers. Een van de meest opvallenden was wellicht Charlotte Meindersma die Kluun, na een aantal blogs, uiteindelijk in De Volkskrant uitdaagde. Ook mengde hij zich na de faillissementen van Polare met opiniestukken in NRC en de Volkskrant intensief in het debat over de toekomst van het boekenvak.

Kluun is te boeken bij TARGET Bookings.

Prijsklasse

Prijs op aanvraag

Kluun Vrijblijvende offerte aanvragen
<< Terug naar overzicht Sprekers