Project Description

Jules Deelder

Jules Deelder is geboren in Rotterdam op 24 november 1944. Jules Deelder is een Nederlands dichter, voordrachtskunstenaar, performer en schrijver. Jules draagt de bijnaam; De Nachtburgemeester van Rotterdam.

Deelder werd geboren te Rotterdam, in de wijk Overschie. Na de middelbare school studeerde hij enkele jaren voor de akte Nederlands. Op zijn elfde schreef hij zijn eerste gedicht met de titel ”Hoort, men werpt een atoombom” en in 1963 debuteerde hij in een literair tijdschrift met het gedicht “Leert Uw vogels kennen”. Hij werd ontdekt door Simon Vinkenoog die hem uitnodigde als deelnemer aan een poëzie-manifestatie in het Amsterdamse theater Carré in 1966. Drie jaar later verscheen zijn debuutbundel Gloria Satoria (1969). Diverse bundels volgden, en Deelder ging ook korte verhalen schrijven. In de jaren negentig trad hij veelvuldig op met Herman Brood en met collega-dichter Bart Chabot.

Naast dichter en schrijver is Deelder een performer, (jazz-)drummer, en verstokt fan van de voetbalclub Sparta. Deelder draagt altijd een gangsterpak, heeft gladgekamd haar, een designer bril en een klein sikje. Het tijdschrift ”Esquire” bekroonde hem als ‘Bestgeklede Nederlander’. Regelmatig terugkerende thema’s in zijn werk zijn Rotterdam, drugs, jazz, de Tweede Wereldoorlog en Duitsland. Veel van zijn werk is absurdistisch, tot en met de naam van zijn jazz-combo, dat is genaamd ”jazz trio me reet plus twee”, die met zijn vijven spelen.

Jules Deelder is te boeken bij TARGET Bookings.

Prijsklasse

Prijs op aanvraag

Jules Deelder Vrijblijvende offerte aanvragen
<< Terug naar overzicht Sprekers