Project Description

Jan Kees de Jager

Jan Cornelis (Jan Kees) de Jager is geboren in Kapelle op 10 februari 1969. Jan Kees de Jager is een Nederlands politicus en econoom. Voor het CDA was hij van 2010 tot 2012 minister van Financiën in het kabinet-Rutte I

Jan Kees de Jager was vanaf 22 februari 2007 staatssecretaris van Financiën in het kabinet-Balkenende IV. Zijn portefeuille was Fiscale Zaken. Nog voor zijn benoeming bracht Nova een nieuwsitem over een bedrijf waar De Jager aandeelhouder van was. Dit bedrijf, Codim, bleek een achterstand te hebben in de afdracht van pensioenpremies aan een verzekeringsmaatschappij.

De Jager gaf bij zijn aantreden aan zich met name te willen richten op de bevordering van (innovatief) ondernemerschap, vergroening van het fiscale stelsel en vereenvoudiging in de belastingen. In de twee Belastingplannen die De Jager tot op heden presenteerde komen deze thema’s terug.

Volgens De Jager horen maatschappelijke kosten die ontstaan door milieuvervuiling in marktprijzen tot uitdrukking te komen. Dat kan door middel van belastingen.Het eerste Belastingplan dat De Jager presenteerde (Prinsjesdag 2007) bevatte dan ook veel maatregelen die gericht waren op vergroening, zoals de lagere bijtelling van 14% voor zeer zuinige leaseauto’s.

Jan Kees de Jager werd, na het aftreden van Wouter Bos en zijn PvdA-bewindslieden uit het Kabinet-Balkenende IV, minister van Financiën. Hij werkte onder andere aan de begroting voor 2011. Jan Kees de Jager werd opnieuw minister van Financiën in het kabinet-Rutte I.

Op 26 april 2012 maakte De Jager bekend zich niet beschikbaar te stellen voor het partijleiderschap voor de Tweede Kamerverkiezingen in september 2012, en zich niet verkiesbaar te stellen voor de nieuwe Tweede Kamer. Een terugkomst als minister in een eventueel kabinet waaraan het CDA deelneemt, sloot De Jager niet uit.

Nadat het kabinet-Rutte bij de onderhandelingen over de begroting voor 2013 was gevallen, nam De Jager het initiatief om een noodbegroting op te stellen, in overleg met een aantal Tweede Kamerfracties. Dit mondde uit in het zogeheten Lenteakkoord (aanvankelijk door diverse media aangeduid als het ‘wandelgangenakkoord’), waarin een groot aantal bezuinigingen werden afgesproken om te voldoen aan de zogenoemde 3%-norm van de Europese Unie.

Jan Kees de Jager is te boeken bij TARGET Bookings.

Prijsklasse

€6.000 - en meer

Jan Kees de Jager Vrijblijvende offerte aanvragen
<< Terug naar overzicht Sprekers