De lijnen zijn gesloten, de halve finale van het Eurovisie Songfestival is voorbij. Nederland heeft de finale gehaald. In de finale van aanstaande zaterdag staan verder Montenegro, Hongarije, Rusland, Armenië, Azerbeidzjan, San Marino, Oekraïne, Zweden en IJsland.

Het bleef spannend of Nederland het zou halen; pas als negende werd Nederland genoemd. Commentator Jan Smit concludeert dat “kwaliteit weer beloond wordt”.

Er deden zestien landen mee aan de eerste halve finale van de 59e editie van het Europese muziekspektakel in de Deense stad Kopenhagen. Het bleef tot het eind spannend of The Common Linnets met hun intieme optreden door waren.

De uitslag werd bepaald aan de hand van de stemmen van miljoenen tv-kijkers en namens alle 37 landen een vijfkoppige vakjury, die al op basis van de generale repetitie maandagavond haar punten had uitgedeeld. Namens Nederland zaten platenbaas Tony Berk, musicalacteur Freek Bartels, 3FM-dj Sander Lantinga en oud-songfestivaldeelneemsters Ruth Jacott en Marlayne Sahupala in de jury.

Nederland werd vertegenwoordigd door Waylon en Ilse DeLange, voor deze keer gefuseerd tot gelegenheidsduo The Common Linnets. Hun nummer Calm After the Storm heeft Nederland voor de tweede keer op rij een finale plaats opgeleverd.